Köp nya
Faktum Novell!

Som tidigare är novellsamlingen en kombination av både etablerade författare och nya okända talanger. 250 insända berättelser har kokats ner till sju. Och en av våra Faktumförsäljare har också bidragit med en bit av sin livshistoria.
Faktum Novell 2023 är illustrerad av Johan Nord.


Möt författarna


Michael Anton

Bor i Skanör och har en badhytt på stranden som används som skrivarstuga. Finner stor glädje i historieberättande och har så gjort sedan gymnasieåren. Född 1960. Novellidén kom till efter ett Youtubeklipp om ”whale kayaking”. 

Tobias Aspelin

Född i Lund men bor i Stockholm. Jobbar som skådespelare och gör dokumentärer för Sveriges Radio. Historieberättandet är det centrala oavsett om det sker via teater, film, radio eller litteratur. Idén till novellen föddes på en skrivarkurs förra sommaren en vecka efter hans pappas bortgång.

Marie-Louise Ferrante-Bannera

Har skrivit hela livet men mer seriöst de senaste tre åren. Att skriva gör henne både ledsen och glad. Roligast blir det när hon får tid att befinna sig i en värld hon själv skapat. Är kriminolog och älskar true crime. Född 1995, bosatt i Haninge. 

Theodor Kallifatides

Föddes 1938 i byn Molai på Peloponnesos i Grekland. Flyttade till Sverige 1964 där författarskapet etablerades för ett halvsekel sedan. Har gett ut ett trettiotal romaner, varit ordförande för Svenska PEN och prisats av såväl Sveriges kung som Greklands president.

Milla Leskinen

Psykolog som driver podden Bögbibblan om queer litteratur. Född 1988 och bor i Bredäng, Stockholm. Älskar att bada och njuter när hon lyckas vränga en mening rätt. Hennes novell är en mörk fantasi om ett parallellt liv, inspirerad av Sliding doors.

Viveca Lärn

Föddes i Göteborg 1944. Har skrivit drygt 60 böcker för både barn och vuxna under en 35-årig författargärning, fått mängder av utmärkelser, bland andra Astrid Lindgren-priset, och dessutom gett namn åt en av stadens spårvagnar.  

Caroline Ringskog Ferrada Noli

Stockholmare född 1980. Debuterade med Naturen 2009 och har även skrivit romanerna Rich Boy och De e kroniskt. I över tio år har hon hörts med Liv Strömquist i En varg söker sin pod. Ligger bakom serierna Juicebaren och Amningsrummet i SVT. 

Klara Segerson

Född 1974, bor i Järna utan för Stockholm och har ett sommarhus i skogen i Dalarna. Är utbildad skrivpedagog och lärare på folkhögskola i Södertälje. Idén till Adente Toft kom i samband med att hon sökte en inneboende och fascinerades över alla tankar som uppstod inför det.

Lars Sjöberg

Började skriva under pandemin och debuterar med Faktum Novell. Född 1945, uppvuxen i Uppsala och har upplevt oräkneliga mirakler i sitt liv. Tror stenhårt på Den Helige Ande – men har ingen religiös bakgrund. Faktumförsäljare, far och morfar som vill lämna något efter sig. 

Daniel Sjölin

Författare och tidigare programledare i SVT. Bor i Stockholm, född 1977. Debuterade 2002 med romanen Oron bror och förärades Borås tidnings debutantpris. Första halvan i senaste romanen Underskottet (2022) är skriven utan bokstaven A.

Tora Wall

Delar sin tid mellan Stockholm och Gotland. Född vintern 1974. Skriver för att hon älskar att läsa och vice versa. Föreläser om folklore, vilket tillsammans med intresset för forntid och textil inspirerade till hennes novell. Är för övrigt rymdnörd. 

Valle Wigers

Göteborgare född 1976 som läste Fantomerna av Klas Östergren och Förorternas Buddha av Hanif Kureishi som tonåring och insåg vad han ville göra. Debuterade 2013 med uppväxtskildringen God natt, oktober och fortsätter att skriva för att känna sig levande. 

Nina Wähä

Uppvuxen i en stor familj i Stockholm. Född 1979. Debuterade med S som i syster (2007) och har sedan dess släppt ytterligare tre romaner. Nominerades till Augustpriset för Testamente (2019) och släppte senast kritikerrosade Babetta. Är sångare i indiebandet Lacrosse.

Illustratören: Johan Nord

Hans ritande började med affischer och skivomslag till sina vänners band när han gick på musikhögskolan i Oslo. Då arbetade han mest med akvarell, men gick sedan över till att illustrera digitalt. Nu skapar han främst till tidningar och tidskrifter. Johans uttryck bottnar i ett surrealistiskt dagdrömmande, och tillsammans med vardagliga ting komponerar han sig fram till en bild. Född 1985, bor i Göteborg, hänger med sin familj och spelar trummor i bandet Hajk.

 För att se mer av Johans verk: johannord.comVi är Faktum.

Faktum arbetar för ett samhälle utan hemlöshet, fattigdom och utanförskap. Vi gör det genom att erbjuda människor hjälp till självhjälp. Att sälja gatutidning innebär att försäljaren skapar sig en inkomst, sysselsättning och ett socialt sammanhang. Faktums journalistik har hög kvalitét och bevakar bland annat frågor som berör försäljarnas vardag.