Köp nya
Faktum Novell!

Nu firar vi vårt femårsjubileum med 14 nya fantastiska noveller, skrivna av etablerade författare och nya talanger, inklusive en Faktumförsäljare.

Faktum Novell 2024 är illustrerad av Björn Karlsson.


Möt författarna


John Ajvide Lindqvist

Uppvuxen i ett arbetarklasshem i Stockholmsförorten Blackeberg och sedermera internationellt hyllad författare av svensk skräck. Skriver även manus för tv och film. Inledde sin yrkesbana på gatan som trollkonstnär i Gamla stan. Född 1968.

Marcus Berggren

Komiker och musiker som debuterade som författare med romanen En bra plats i skallen 2022 och året efter som poet med diktsamlingen Den lilla oron och den stora oron. Född 1990, har lämnat Stockholm och flyttat hem till Göteborg igen. 

Ewa Fröling 

Mest känd som skådespelare, men har de senaste tre åren skrivit en uppmärksammad trilogi baserad på egna erfarenheter. Den senaste, En stare i fickan, handlar om destruktiva relationer. Född 1952, bor i Stockholm, men vill ofta flytta till Skåne.  

Ia Genberg 

En återkommande prisvinnare under 2024 som golvade många redan 2022 med Augustprisvinnande romanen Detaljerna. Arbetat som journalist och sjuksköterska. Har tre barn och bor i Stockholm. Född 1967.

Bengt Ohlsson 

Född 1963 i Östersund, stockholmare som vuxen. Etablerad för en bred läsekrets som krönikör i DN och flera magasin. Som författare har han vunnit Augustpriset (2004), skrivit pjäser och musikal. I flera av hans senare romaner är huvudpersonerna kvinnor. 

Rebecka Åhlund 

Journalist och författare född 1976 i Borås, nu boende i Tyresö. Debuterade med den självbiografiska Jag som var så rolig att dricka vin med 2019 och släppte 2023 romanen Någon måste vattna tomaterna. Har även skrivit tre barnböcker i skräckgenren.

Lina Andersson

Född 1978, uppvuxen i Västerbotten. Såg en serie från Tjernobyl om naturens väg tillbaka som inspirerade till novellen. Skriver för att få leka och ibland för att få något sagt. Är till vardags jurist och blir otroligt glad av pudersnö och kokkaffe.

Elin Dofs 

Skrev sin novell inspirerad av en bok vars kärna hon lånat. Fick en skrivbok av sin mellanstadielärare och sedan räckte lektionstiden inte till. Är något av en drömmare, umgås gärna med sin hund och har bott i nio städer. Född 1983 och bor nu i Märsta utanför Stockholm.

Eija Ikonen 

Faktumförsäljare i Göteborg och snart pensionär. Har skrivit på servetter när livet varit som fattigast och hårdast. Perioden som hemlös har inspirerat till novellen Kolonilotten. Hundälskare, människovän och helt grym på att laga bilar.

Lisa Kennebjörk 

Bor i Vällingby och har en bakgrund som socialsekreterare i ett av Stockholms mest utsatta områden. Novellidén föddes under studierna på Skrivarakademin i Stockholm. Skriver och illustrerar även för barn. Född 1986. 

Cathrin Monell 

Började skriva för drygt tio år sedan, först lyrik, sedan noveller och har även försökt sig på dramatik. Är född 1974 och bor i Göteborg där hon på fritiden odlar och går en kurs i improvisationsteater. Skriver för Scenkonstguiden.

Saga Stigsdotter 

Skrev sin första roman som 14-åring och debut-romanen Överträdelsen släpptes 2023. Novellen är influerad av Gabrielle Wittkops Nekrofilen och P1-dokumentären om bibliotekstjuven på Kungliga biblioteket. Född 1988, bor i Bålsta utanför Stockholm och kan vifta på ett öra.

Ronny Söderlind 

Bor i Värends Nöbbele utanför Växjö, född 1961. Har tidigare publicerats i tidningarna Provins, Ord & Bild och Smålandsposten. Är förskollärare och bor på en gård med hästar och skog. Att skriva novellen Förväntad var som att ”tälja fram en figur ur en bit trä”.

Illustratören: Björn Karlsson

Halländsk illustratör som gillar storleksmässiga kontraster och gärna leker med perspektiv. Inspireras av det förflutna och  ofta övergivna, bortglömda platser vilka sedan får nytt liv (inte sällan futuristiskt) i hans bilder. Musik är lika viktigt som bildkonst i Björns liv.Vi är Faktum.

Faktum arbetar för ett samhälle utan hemlöshet, fattigdom och utanförskap. Vi gör det genom att erbjuda människor hjälp till självhjälp. Att sälja gatutidning innebär att försäljaren skapar sig en inkomst, sysselsättning och ett socialt sammanhang. Faktums journalistik har hög kvalitét och bevakar bland annat frågor som berör försäljarnas vardag.