Med hjärnor som förtjänar OB-tillägg

Den ena broderar underfundig svart humor i sociala medier. Den andra tapetserar våra gator med raka kärleksbudskap. De kreativa hjärnor de fötts med är både livräddare och försörjare, men också en fiende. Signaturerna @broderauttexten och @hellstrom_streetart hanterar dem alla.

Text Malin Clausson
Foto Emma Larsson och Pär Ljung

Psykisk ohälsa. Fy fan. Kan vi hitta en positiv krok på detta dystra ämne?

”Ja – för helvete – släpp in -ljuset!” mejlar Gisela Ståle när vi kommer överens om att vi ska göra det här reportaget. Och att det ska få ta jättelång tid. Med respekt för processen. Det får inte bli ett ”Femina-reportage som slutar lyckligt”. Den berättelsen, som många önskar läsa, stämmer ändå inte för Gisela Ståles liv går inte ner och upp, det går mer ”hit och dit”. Och det är en medveten strategi.
– Må dåligt kommer jag ju alltid att göra på något sätt, men om jag väljer att tänka att livet går lite hit och dit så tar jag bort laddningen i att det är så dåligt när det går ner.

Det är detta vi ska prata om och Gisela Ståle vill verkligen lyfta vad hantverket, kreativiteten, betyder för hennes mående, så hon säger ja.
Det är en bra start, eftersom en annan av hennes strategier är att säga nej.