Krauss boom bang

En bromsad internationell storsatsning blev istället en nationell succé i lagom takt. Och så mycket bättre. Sommarens turné blir den första med eget band i buss som hon inte behöver köra själv. ”Sen får vi se. Det är mycket kvar. Jag är inte ett russin än”, säger Ellen Krauss som vill hålla hela vägen. 

Text Malin Clausson
Foto Per Englund

Hon har nyligen flyttat hemifrån och saknar pianot hemma hos mamma. En möbel ”med bra egenskaper”. Men Ellen Krauss bor för trångt. 25 kvadrat. 
– Bara en tom skokartong tar för mycket plats. Du får vara snabb med att panta och återvinna, konstaterar hon, helt utan klagan. Hon är där hon vill vara. 
– Jag är väldigt kär i Stockholm fortfarande. Jag känner en pirrig glädje när jag sitter på tunnelbanan på väg in till stan. Stockholm är vackert och att flytta in hit från förorten var stort för mig.

Sängen som enda sittplats för två styrde ändå intervjun bort från hemmet. Så vi träffas på lokal vid Mariatorget. Ellen Krauss kommer i taxi till mötesplatsen. Jag tänker att det är för att hon har bagage med sig. Men kanske var hon bara sent ute för två timmar senare pulsar hon, bärande på rullväskan, genom ett vintrigt och snömoddigt Stockholm. Fotografering väntar i studio på Söder och i väskan skramlar några plagg och skor för ombyte. Vi har bett Ellen att klä sig så naturligt som möjligt. Med variation. Vad nu det betyder? 
– Mest naturligt är väl att man har EN klädstil per dag. Inte byter om tre gånger?

Sant. Och en av flera rimliga invändningar från 23-åringen.

Vi pratar om könsdysfori under promenaden. Det kommer på tal för att Ellen frågar vad jag mer ska göra när jag är i Stockholm och för att jag svarar att jag ska träffa en vän som skrivit en uppmärksammad bok om transvården. Vi enas om att ämnet är svårt.
– Ja det där, alltså. Så komplext. Omöjligt att relatera till om du inte har egen erfarenhet av det, konstaterar Ellen. 

Själv visste hon tidigt. Förälskelsen i en tjej i fotbollslaget när hon var 13 fick henne att berätta för de närmaste. Att komma ut har varit en positiv resa för Ellen Krauss. Tacksam, och ödmjuk, inför alla dem som breddat vägen. Tacksam över att bo i ett land där det inte tillåts vara ett problem att vara lesbisk. I dag lycklig i en relation där hon känner att hon växer som människa. 
– Hon är sex år äldre, har levt mycket, flyttat runt. Kanske är det för att hon är äldre, coolare som person, som jag känner att jag lär mig mycket av henne. 

Det händer att människor missbedömer Ellen Krauss ålder och nationalitet, till följd av hennes musik. Det gjorde jag. 
– Ja, en del tror att jag är en medelålders, frånskild tvåbarnsmor från USA, säger hon lite förundrad eftersom efternamnet är tyskt och hon är ”så himla svensk”. Det är väl den där amerikanska country-artisten, Alison Krauss, som spökar.

Ellen Krauss har än så länge väldigt lite med USA att göra, även om livet kunde ha planterats där om andra val gjorts. Nu blev hon istället den yngsta deltagaren någonsin i svenska musikprogrammet Så mycket bättre och slog med det igenom på hemmaplan. Med endast en skiva i potten hade hon inte så mycket att komma med, däremot allt att vinna när hon tackade ja till förfrågan. Hennes tolkning av Lasse Holms dansbandsdänga Inget stoppar oss nu, i Ellens version med titeln Inatt, har varvats i alla kanaler sedan dess och toppat Svensktoppen. Ellen själv har gått genom rutan som en slagfärdig och rolig tjej med fötterna på jorden. Hon var där för att underhålla och det gick över förväntan.

Det är nu det kan bli svårt.

Vill du fortsätta läsa?

Beställ senaste Faktum här.

Följ oss på sociala medier.